Toppmeny

Farliga lyft: «Vi är kranförarnas ögon på marken»

Mängder med reaktioner har kommit efter larmet om livsfara vid lastkoppling. Och  visst går det att minska riskerna – bland  annat genom att arbeta annorlunda. ”Det är skönt att veta att det är schysst kopplat”.

Hennes arbetsdagar består av att bedöma lyft och samordna säkerheten för tre stora kranar vid Sergels torg i Stockholm. En är 104 meter hög i krokhöjd och en av Stockholms högsta kranar.

Kransamordnaren Jeanette Granquist reagerade direkt när hon läste Byggnadsarbetarens reportage om farorna vid lastkoppling. Där berättade kranförare att de är rädda för en katastrof, för att de som kopplar ofta har för dåliga kunskaper eller för att det brister i organisation och kommunikation på byggena.

Läs ocksåOtydliga regler för kurserna i lastkoppling

– Jag kände direkt igen problemen men vill visa att det går att jobba säkert om man gör jobbet på rätt sätt. Här på min arbetsplats har vi speciella lyftledare som alltid jobbar med samma kranförare, säger hon.

Jeanette Granquist är kransamordnare och ytterst ansvarig för att lyften ska vara säkra.

En lyftledare är en person med en fördjupad utbildning i lyft och som ansvarar för att lasten blir rätt kopplad.

– De är kranförarens ögon på marken. Ofta kopplar lyftledaren själv, ibland kopplar någon annan. Men då måste personen ha gått kurs i säkra lyft.

Själv är hon spindeln i nätet på bygget vid Sergelhuset. På hennes orange jacka står det ”kransamordnare”, vilket betyder att hon är ytterst ansvarig  för att lyften ska vara säkra. Hon har hand om kranarna med förare och sex lyftledare. Alla, liksom hon själv, jobbar för kranuthyraren Binsell.

Kommentar fra LSI

LSI bidrar til sikkerheten, og leverer signalskjema og tabeller til Binsell

– Jag har ett personalansvar, ska se till att kranarna är bemannade, jag sitter i planeringsmöten, diskuterar vad som ska lyftas och när, samt går igenom arbetsberedningar vid besvärliga lyft. Men viktigast är kanske att jag rör mig ute på bygget hela tiden och ser vad som händer, säger hon.

Les hele artikkelen om kompetanse og sikre løft på www.byggnadsarbetaren.no 

Se tidligere artikler i nyhetsmeldingen fra www.LSI-bok.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev med nyheter og aktuelt