Sertifisert opplæringsvirksomhet fikk 100.000 kroner i bot.

Bedriften som ble etterforsket og siktet i fjor for ulovlige kompetansebevis fikk 100.000 i bot. Flere mener det er en latterlig reaksjon.

KRS Fagerland ble siktet for å ha utstedt ulovlige kompetansebevis i fjor. Firmaet fikk 100.000 i bot.
KRS Fagerland ble siktet for å ha utstedt ulovlige kompetansebevis i fjor. Firmaet fikk 100.000 i bot. Foto: Geir Hasle
PUBLISERT

Opplæringsfirmaet KRS Fagerland fikk mye omtale i fjor av Anleggsmagasinet og Tungt.no. Firmaet ble politietterforsket for ulovlige kompetansebevis, Holmestrandsfirmaet er idømt forelegg på 100.000 kroner, og forelegget er vedtatt.

I sitt grunnlag anfører politiet at i «selskapet i perioden forut for januar 2019 drev sikkerhetsopplæring og utstedte kompetansebevis, uten å dokumentere at opplæringen ble gjennomført i henhold til planer om sikkerhetsopplæring eller dokumentere at det ble avholdt avsluttende prøver etter sikkerhetsopplæringen».

Ba om mer straff

Tom Haugan, som er serniorrådgiver i Arbeidstilsynets markedskontroll, opplyser at han kontaktet ASAS Sertifisering (som i sin tid sertifiserte KRS Fagerland) da han ble informert om politiets forelegg på 100.000 kroner.

Jeg mener at en såpass mild reaksjon mot en opplæringsbedrift for sikkerhetskritisk utstyr strider mot den alminnelige rettsfølelsen i samfunnet. Jeg anbefalte derfor ASAS å vurdere ytterligere sanksjoner. Det førte iallfall til en midlertidig suspensjon, sier Haugan.

– Bedriften vedtok forelegget, og erkjente dermed skyld, etter min oppfatning.

Anleggsmagasinet har også kontaktet ASAS og SGS ved henholdsvis Ewa Raade Gravdal og Kristin Hadland. Begge viser til taushetsplikt, og vil ikke kommentere saken.

Les hele artikkelen her