Livsfarlig juks med kompetansebevis

Det kan være et stort antall falske kompetansebevis i bruk på norske anleggsplasser. Polske maskinførere har vist hvor enkelt det er å jukse.

Falske kompetansebevis undergraver sikkerheten for både fører og omgivelser.
Falske kompetansebevis undergraver sikkerheten for både fører og omgivelser. Foto: Illustrasjonsfoto Geir Hasle
Publisert Oppdatert
………..……………………………………………………
Det gjør dem til tikkende bomber på norske anlegg. Å skaffe falske kompetansebevis er den enkleste sak av verden.

Politiet gjennomførte ransaking hos et opplæringsfirma i nordre Vestfold den 9. januar. Etter det Anleggsmagasinet kjenner til, er det samme firma der de to polakkene «Pjotr» og «Pawel» kjøpte sine falske kompetansebevis.

Tilsynet hos bedriften i Øvre Eiker avdekket at flere arbeidere hadde kompetansebevis fra opplæringsbedriften i Vestfold, men uten den påkrevde sikkerhetsopplæringen.

Politibetjent Fredrik Dahl ved A-krimsenteret i Tønsberg, opplyser at det den 9. januar ble ransaket og tatt flere beslag i vestfoldbedriften. Daglig leder ble avhørt på stedet, og siktet for overtredelser av arbeidsmiljøloven. Aksjonen forløp udramatisk, etter det Anleggsmagasinet forstår.

Truslene

I fjor høst fikk «Pawel» beskjed fra opplæringsfirmaet i Vestfold om å innfinne seg med de 15.000 kronene for å delta på «kurs» og motta sitt kompetansebevis.

På dette tidspunktet sto «Pawel» i kontakt med politiet, som forsikret at han ikke ville få trøbbel med loven, selv om han vitterlig hadde bestilt illegalt bevis. Kjøpet ville jo foregå i det godes tjeneste, for å avsløre kriminell virksomhet.

Klikk her og les Del 1 www.anleggsmagasinet.no

Klikk her og les Del 2 på www.anleggsmagasinet.no