Karmsund Havn får noen av Nordens største kraner

Nye kraner: Fem slike kraner i elektrisk drevet utgave skal installeres i havna fram til 2023. Kranens løftekapasitet er på 154 tonn og vil være blant de største havnekranene i Norden.

ELEKTRISK FREMTID I HAVN

Kan bli største containerhavn på Vestlandet.

Elektriske havnekraner

Containerskipet Samskip Commandor er inne i havna og losser. Skipets egen kran blir benyttet til å heise containere i land og om bord. Havnas egne trucker (reachstackere) frakter containerne til og fra skutesida. Et digert containeråk på truckens lastearm fester og slipper effektive tak i toppen av containeren. Samme gripe- og festemekanisme skal også bli montert på den nye krana som havna får på plass i mars.

 Elektrifisering av havnas trucker og kjøretøyer blir også vurdert. Foto: Thomas Førde

Den elektriske krana, som vil kreve 1000 kVA startstrøm, er av typen LHM550 og koster ca. 36 millioner kroner. Den skal leveres av Liebherr i Rostock i Tyskland. Havnekrana kommer sjøveien til Husøy og vil være ferdig montert og klar til bruk i det den kjøres i land. Krana er 65 m høy og veier ca. 460 tonn.

Kranas løftekapasitet er på 154 tonn og vil være blant de største havnekranene i Norden. Bommen på krana når 54 meter ut fra senter.

Karmsund Havn har opsjon på ytterligere fire elektrisk drevne kraner fram til og med 2023. Avtalen har en totalverdi på mellom 150 og 200 millioner kroner, dersom alle opsjoner erklæres.

Les mer om moderniseringen av Karmsund Havn på www.tu.no