Legg ned Arbeidstilsynet!

Arbeidstilsynet i Norge kommer til kort i kampen mot hardbarkede kriminelle og sosial dumping i arbeidslivet.

I mai sendt NRK en rystende dokumentar om arbeidsforholdene i en vaskehall i Oslo. Det var påstand om drapstrusler, elendig lønn og helsefarlige arbeidsforhold med arbeidsdager på 12–14 timer. I tillegg ble det hevdet at ansatte ble truet til å hvitvaske penger.

Vil man ikke til bunns i sakene?

Jeg bet meg merke i en uttalelse fra Arbeidstilsynets regiondirektør Ørnulf Halmrast i programmet:

«Det er grenser for hvor langt vi kan sjekke».

Se det, ja. Man vil kanskje ikke til bunns i sakene. NRKs avslørende dokumentar, som viser et passivt arbeidstilsyn, er dessverre ikke unntaket. Gang på gang er det avslørt graverende forhold på norske arbeidsplasser, forhold som tilsynet ikke har tatt tak i.

Vi har et arbeidstilsyn som selv trenger tilsyn, om ikke av lege, så iallfall av våkne politikere.

 

Nåværende lagdommer og tidligere politimester Rune B. Hansen utga boken Arbeidsmiljøkriminalitet i 2010. Konklusjonen hans var at denne typen kriminalitet sjelden blir politianmeldt og ender nesten aldri i strenge straffer. Han peker på at etterforskningen er for dårlig og tar for lang tid.

Et par år senere kom Hansen med denne kraftsalven på en HMS-konferanse i regi av Fellesforbundet:

«Skal du drepe noen i Norge, så gjør det på jobben».

Da vil drapet bli behandlet som et brudd på arbeidsmiljøloven der straffene er minimale.

 

Erstatt Arbeidstilsynet med noe mer effektivt!

Globaliseringen av arbeidsmarkedet har endret vilkårene for hvordan vi bør håndheve lover og regler i arbeidslivet. Arbeidstilsynets metoder er tilpasset fortiden, en tid der det norske samfunnet bygde på samhold, ærlighet og tillit. I møte med internasjonale kriminelle nettverk faller dette spinkle bolverket mot arbeidsmiljøkriminalitet sammen som et korthus.

Arbeidstilsynet fungerer i dag på en måte som gir fritt spillerom for de kriminelle.

Samtidig behandles seriøse, som får brorparten av kontrollene, som om de var useriøse.

Det er like greit å legge ned hele Arbeidstilsynet og erstatte det med noe helt nytt som er langt mer effektivt, for eksempel et spesialpoliti.

Her kan du lese noen av de mange artiklene Einar Haakaas skrev om arbeidslivskriminialitet og hvitvasking da han var reporter i Aftenposten – noen av dem sammen med kolleger:

 

Les mer om «kraftige uttalelser» fra forfatter og journalist Einar Haakaas om Arbeidstilsynet i Aftenposten på www.aftenposten.no