Smartbriller kan «fjernstyre» arbeidere

Smartbriller lar prosjektlederen gjennomføre inspeksjoner fra kontoret og fjernstyre arbeidere

Det kan være smart med smarte briller på byggeplassen. Illustrasjonsfoto: Pointmedia
Et enkelt program og en liten arm utstyrt med skjerm og kamera som kan festes på hjelmen, skal la inspektører og ledere besøke byggeplassen uansett hvor de befinner seg.

Den sorte plastarmen hektes på hjelmen, og stikker frem på høyre siden av ansiktet. Her sitter et kamera og en liten skjerm, og samtidig er det koblet på en mikrofon og en ørepropp. Det eneste som mangler, er å trykke på en knapp for å skru på brillesystemet, og nå kan noen se gjennom arbeiderens øyne fra en Mac, PC eller et smartbrett hvor som helst i verden.

Utstyret er riktig nok hyllevare, men programvaren er utviklet for norske arbeidere.

– Vi har ikke funnet opp hjulet her; dette er egentlig ikke noe nytt. Vi startet å se på dette i 2018, men hovedgeskjeften vår er VR-løsninger og større AR-systemer. Da koronaviruset traff oss i mars, plukket vi prosjektet opp av skuffen og tørket støvet av det, og vi har aldri opplevd så stor interesse for produktene våre før, forteller daglig leder Jo Jørgen Stordal i Pointmedia.

Skjerm-offensiv

Løsningen skal gi toveis bilde og lyd, samtidig som den som bærer brillene har begge hender fri til å arbeide. Kollegaen på andre siden kan se alt på byggeplassen, snakke med arbeideren og dele tegninger og andre dokumenter på brilleskjermen.

Ser mulighetene

Opplæringsleder Tommy Stokka i Kaph Entreprenør. Foto: Privat

En av entreprenørene som har vært raskt ute med å skaffe seg smartbriller, er Kaph Entreprenør. Opplæringsleder Tommy Stokka forteller at han har store forhåpninger knyttet til de nye brillene.

Les mer om dette hjelpemiddelet på bygg.no

Skroll til toppen