Opplæringkrav og Traktor i dødens posisjon

Traktor i dødens posisjon

– Noen tror at hjullastere, teleskoptrucker og andre maskiner kan registreres som traktor, og dermed slippe unna opplæringskrav. La det være sagt med én gang; dette ikke er tilfelle.

– Konsekvensen er dessverre den samme; at det kjører «tikkende bomber» rundt omkring, advarer Lars Nordvik.
– Konsekvensen er dessverre den samme; at det kjører «tikkende bomber» rundt omkring, advarer Lars Nordvik. Foto: Noorsi
PUBLISERT

Fagsjef Lars Nordvik i bransjeorganisasjonen Noorsi (Norsk organisasjon for Sikkerhetskompetanse) ser at maskinleverandører reklamerer med langt mildere krav til sikkerhetsopplæring for traktorregistrerte maskiner, eller ingen krav i det hele tatt. Han kan ikke få vektlagt sterkt nok hvor galt dette er.

Samme krav

– En traktorregistrert maskin og redskap er underlagt de samme grunnleggende kravene til sikkerhetsopplæring, og de samme opplæringselementene som en hjullaster eller gravemaskin.

– Den eneste forskjellen er at det ikke er like strenge krav om sertifisering for den som gir opplæringen, opplyser Lars Nordvik.

Han tror ikke det er forskriftene som må strammes til, for hjemlene er på plass, mener han. Det er forståelsen av dem og etterlevelsen det skorter på.

Les mer om opplæringskravene på tungt.no

Skroll til toppen