Toppmeny

Fra fiolinmaker til kranfører

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg pleier å si at jeg vokste opp under en mobilkran, og kranføreryrket ble et naturlig valg. Det er den enkle forklaringen, men jeg er faktisk utdannet fiolinmaker. Det kommer godt med i denne tårnkranen fordi øyemål og presisjon er viktig. Det var først og fremst økonomiske grunner til at jeg ble kranfører, fordi jeg kunne ikke leve av å jobbe som fiolinmaker. Å jobbe som kranfører er spennende, og en jobb som krever full konsentrasjon.

img_7531.jpg

Bjørn Sørlie sitter i kranførerhuset omtrent 65 meter over bakkeplan.

Lisens:
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

Det er to krav: Du må ha fylt 18 år og være fysisk og psykisk skikket. Jeg tok sertifikatene på et AMO-senter i Lier i regi av NAV. Den gangen tok det 11 uker. I dag er kurset delt opp i to bolker med én teoridel og én praktisk del. Du kan ta kranførerbevis uten engang å ha vært på en byggeplass, og det hadde ikke jeg heller vært. Jeg hadde en veldig god mentor på min første arbeidsplass og en flink lærer er veldig viktig. Det å forstå en arbeidsplass og gangen i de ulike yrkene kommer med erfaring. Det finnes en lang rekke forskjellige typer sertifikater. Det sikre er at det er en ensom jobb og du må trives i ditt eget selskap. Du kan også ta Kran- og løfteoperasjonsfag. Opplæringen er to år på skole og to år i bedrift.

Les mer om Kran- og løfteoperasjonsfaget på utdanning.no