Nytt rundskriv om slepe- og ankerhåndteringsvinsj på fartøy under 24 meter

1.   Formål

Det stilles krav til dimensjonering og prøving av vinsj for sleping og ankerhåndtering. Det stilles også krav til en driftssikker nødutløsningsmekanisme for å frigjøre slep eller last fra vinsjen.

I dette rundskrivet blir det gitt veiledning om tolkningen av disse kravene, og det blir gitt veiledning om hva som minst skal inngå i førstegangskontroll og årlig kontroll.

2.   Regelverk

Forskrift 19. desember 2014 nr. 1853 om bygging og tilsyn av mindre lasteskip (bygge- og tilsynsforskriften) §§ 16, 18 og 85.

Forskrift 22. desember 2014 nr. 1893 om tilsyn og sertifikat for norske skip og flyttbare innretninger (sertifikatforskriften) § 34.

3.   Generelt

Utover kravene i bygge- og tilsynsforskriften §§ 16, 18 og 85, sertifikatforskriften § 34 og det som følger av dette rundskrivet er det ikke krav til selvstendig sertifisering av vinsjen.

SWL

SWL står for «safe working load», og viser til utstyrets sikre arbeidslast. I bygge- og tilsynsforskriften vil dette si det samme som maksimal trekkraft på innerste lag. I ISO 7365 brukes uttrykket «drum load».

BP

BP står for «bollard pull» og viser til skipets maksimale kontinuerlige slepekraft. (Se RSV 10-2016 for prosedyrer for gjennomføring av slepetest)

 

Last ned og les hele rundskrivet fra www.sjofartsdir.no

Skroll til toppen