Toppmeny

Svimlende høyde – flott utsikt

Alarmer og advarsler

Kranførerne er svært viktige brikker i puslespillet når store bygninger skal reises. De kan flytte tunge elementer og lastekasser med flytende betong i løpet av noen sekunder eller minutter, alt etter hvor langt de skal fraktes.

Liums tårnkran har en rekkevidde på 110 meter, noe som betyr at kranarmen, utliggeren, stikker 55 meter ut. Ytterst på armen kan det ikke løftes like tungt som lenger inn. Skal Lium hente noe lengst mulig unna, kan det maksimalt veie 5,9 tonn.

GOD UTSIKT: Kranfører Asgeir Lium har en spesiell jobb, der han sitter i ensom majestet i kranhytta høyt over Bjørvika.  FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix /

Med eller uten heis

Kranens løftedeler har spesielle navn, som «løpekatt», «høne» og «kjettingskrev». «Løpekatten» er den delen som kan føres ut og inn på kranarmen, og «høna» er den delen som kan gå opp og ned, begge deler ved hjelp av stålvaiere.

Les hele reportasjen på www.vestviken24.no

Se også film av 180 meter høy kran på Hålogalandsbrua

Utvikling og hosting: Senson AS